Monola-juhlaviikko 2022

LIEKSAN MONOLA-JUHLAVIIKON 2020 JA 2021 OHJELMAKOKONAISUUS SIIRTYY VUOTEEN 2022

Järjestyksessään neljäs Monola-juhlaviikko, jonka ajankohdaksi oli suunniteltu 4.–10.7.2021,

siirtyy koronavirustilanteen vuoksi jälleen eteenpäin. Uusi ajankohta on 3.–9.7.2022. Vuonna 2022 tulee kuluneeksi tasan 130 vuotta Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkasta Lieksan Monolaan, mikä teemoittaa myös juhlaviikkoa.

Monola-juhlaviikon taustaa

Monola-juhlaviikko on koonnut vuodesta 2017 lähtien Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin ystäviä vuosittain heinäkuun alussa Pielisen Karjalaan nauttimaan korkeatasoisista konserteista ja muista tapahtumista Sibeliusta inspiroineessa aidossa ympäristössä.

Vuonna 2015 perustetun Monola-seura ry:n järjestämän Monola-juhlaviikon synnyn ja kehittämisen taustalla on kiinnostava, toistaiseksi vähemmän tunnettu osa suomalaista kulttuurihistoriaa, säveltäjä Jean Sibeliuksen romanttinen elämänvaihe häämatkoineen. Juhlaviikon lähtökohtana ja viitekehyksenä on Jean ja Aino Sibeliuksen Pielisen rannalla Lieksan Monolassa kesä-heinäkuussa 1892 viettämä kuherruskuukausi.

Sekä häämatkan että sen jälkeen kauemmas Karjalaan jatkuneen retken vaikutteet kuuluvat nuoren Sibeliuksen musiikissa. Pielisen maisemissa Kolilla Sibelius vieraili vuonna 1909, minkä jälkeen alkoi syntyä neljäs sinfonia.

Paitsi käyntikohteena häämatkakohde toimii tänä päivänä myös inspiraation lähteenä aihepiiriin liittyvien tapahtumien järjestämisessä. Sibeliusten häämatkakohteen fyysisen ja henkisen perinnön ympärille kehitetään, ajassa uudistuen, paikallisesta perinteestä ja historiasta aidosti nousevaa Monola-konseptia kulttuuri- ja kulttuurimatkailutoiminnan järjestämiseksi ja edistämiseksi, esimerkkinä Monola-juhlaviikko.

Monola-juhlaviikkojen ohjelmistossa vuosina 2017–2019 on ollut mm. kaksi orkesterivierailua, Lohjan kaupunginorkesteri vuonna 2018 ja Joensuun kaupunginorkesteri vuonna 2019. Kuorovierailijoita on ollut myös kaksi, Kamarikuoro Kaisku vuonna 2017 ja Joensuun Naiskuoro vuonna 2018.

Nykymusiikin kantaesityksiä Monola-juhlaviikoilla on kuultu kaksi, Pekka Jalkasen teos ”Jean Sibelius kohtaa Pedri Shemeikan” vuonna 2018 ja Jonne Valtosen teos Lintu Sininen vuonna 2019.

Monola-juhlaviikolla kuullaan myös jatkossa Sibeliuksen ja muiden suomalaisten säveltäjien kamari-, kuoro- ja orkesterimusiikkia sekä suomalaisten nykysäveltäjien kantaesityksiä.

Monola-juhlaviikko on järjestänyt konsertteja myös konserttisalien ulkopuolella, mm. Monolan aitalla ja kylien seurojentaloilla, sekä lounas- ja päivälliskonsertteja. Opastetut tarinalliset veneretket Monolan aitalle ovat sisältyneet juhlaviikkojen vakiotarjontaan ja sisältyvät edelleen. Juhlaviikoilla on myös päästy nauttimaan aihepiiriin liittyvistä elokuvista, luennoista ja kalevalaisesta runoudesta.

Ensimmäistä Monola-juhlaviikkoa vietettiin vuonna 2017 Sibeliusten häämatkan 125-vuotisjuhlan merkeissä. Vuoden 2018 juhlaviikon teemana oli kalevalaisuus. Vuonna 2019 teema oli Koli.

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi tasan 130 vuotta Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkasta Lieksan Monolaan, mikä teemoittaa myös juhlaviikkoa. Esille tuodaan myös Aino Sibeliuksen nuoruuden kotikaupunkia Kuopiota Atso Almilan johtaman Kuopion kaupunginorkesterin vierailun myötä.

Monola-juhlaviikon taiteellisena johtajana toimii sellotaiteilija Jussi Makkonen.

1/10

Monola-juhlaviikon 2019 tapahtumia. Kuvat: Pekka Varonen

Aukioloajat

Avoinna kesäisin.

Monolan aitan pihapiirissä järjestetään kesäkonserttien sarja

8.–10.7.2021. Järjestämisessä huomioidaan tarkasti viranomaisten koronaohjeistus. Ryhmävierailuja voidaan järjestää tapauskohtaisesti huomioiden viranomaisten suositukset ja ohjeistukset kokoontumisrajoituksista.

Pääsymaksut

Aikuiset 5 €

Lapset (7–12 v.) 1 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Osoitetiedot

Monolan aitta

Monolanniementie, Lieksa

Opasteet aitalle Vartialantieltä