top of page

Monola-juhlaviikko Lieksassa 2.–6.7.2024

Kuudetta kertaa järjestettävällä Monola-juhlaviikolla Lieksassa muistellaan säveltäjä Oskar Merikantoa, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Eino Leinon päivänä lauantaina 6.7.2024 Lieksan kirkossa järjestettävässä Juhlakonsertissa kuullaan tulkintoja Oskar Merikannon rakastetuimmista lauluista ja mm. Eino Leinon teksteistä Suomen merkittävimpiin oopperalaulajiin lukeutuvan Mika Pohjosen, sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin esittäminä. Juhlakonsertin jälkeen järjestetään konserttijatkot Hotelli Puustellissa Lieksassa. Konserttijatkoilla nautitaan hyvästä musiikista ja makupaloista jazzpianisti Janne Maaralan tahtiin. Monolan aitalla puolestaan nautitaan Anni Kuusimäen kultaisen harpun sävelistä sekä sellistien taidokkaista tulkinnoista. 

Lippujen ennakkomyynti:

– www.store.charmi.eu

www.koli.fi/kauppa

– Kukkakauppa Lahtinen, Pielisentie 26, 81700 Lieksa

Lippuja on saatavana myös tapahtumapaikoilta tuntia ennen tilaisuuksien alkua.

Kaikki Monola-juhlaviikon konsertit järjestetään tänä vuonna klo 14.00, jotta konserttiyleisön on mahdollista hyödyntää julkisia liikennevälineitä Joensuun suunnalta saavuttaessa.

Vuoden 2024 Monola-juhlaviikon järjestämistä tukee Lieksan kaupunki.

Ohjelmatietoihin voi tulla muutoksia. Oikeudet muutoksiin pidätetään. 

To 4.7. klo 14.00

Avajaiskonsertti

Monolan aitan pihapiiri, Monolanniementie, 81700 Lieksa (opasteet Vartialantieltä)

Anni Kuusimäki, harppu

Liput 10 € ennakkoon, paikan päältä 15 € tuntia ennen tilaisuuden alkua 

Monolan aitan pihapiirissä kuullaan Kuusimäen Elegia -levyn ja nuottikokoelman (2017) harppusovituksista rakkaimpia Jean Sibeliuksen, Oskar Merikannon ja Heino Kasken sävellyksiä. Annin juuret ovat luovutetussa Karjalassa Suistamolla ja Antreassa, kanteleensoitossa ja karjalaisessa kulttuurissa. Kultaisella harpullaan hän tulkitsee uusia, ennen julkaisemattomia sovituksiaan karjalaisista kansansävelmistä.

 

Pe 5.7. klo 14.00

Suloiset sellot

Monolan aitan pihapiiri, Monolanniementie, 81700 Lieksa (opasteet Vartialantieltä)

Jussi Makkonen, sello; Svetoslav Lavrenchuk, sello ja muita Jussi Makkosen sellonsoiton opiskelijoita Joensuun konsevatoriolta

Liput 10 €ennakkoon, paikan päältä 15 € tuntia ennen tilaisuuden alkua

Konsertissa kuullaan kauneimpia sellomusiikin helmiä soolona ja selloyhtyeen esittäminä. Lavalla on Joensuun konservatoriossa opiskelevia ja sieltä jo valmistuneita nuoria lahjakkuuksia.

La 6.7. klo 14.00

Juhlakonsertti

Lieksan kirkko, Kirkkokatu 1, 81700 Lieksa

Mika Pohjonen, tenori; Jussi Makkonen, sello; Nazig Azezian, piano

Liput 20 € ennakkoon, paikan päältä 25 € tuntia ennen tilaisuuden alkua

Konsertin jälkeen klo 15.30 Hotelli Puustellissa järjestetään Konserttijatkot (kts. alla), joissa on tarjolla musiikkia ja makupaloja. 

Monola-juhlaviikolla Lieksassa muistellaan säveltäjä Oskar Merikantoa, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Eino Leinon päivänä lauantaina 6.7.2024 Lieksan kirkossa järjestettävässä Juhlakonsertissa kuullaan Suomen merkittävimpiin oopperalaulajiin lukeutuvan Mika Pohjosen tulkintoja Oskar Merikannon rakastetuimmista lauluista ja mm. Eino Leinon teksteistä.

La 6.7. klo 15.30

Konserttijatkot

Hotelli Puustelli, Hovileirinkatu 3, 81700 Lieksa

Janne Maarala, jazzpiano; Jussi Makkonen, sello ja Nazig Azezian, piano

Liput ennakkoon 15 €, paikan päältä 20 € tuntia ennen tilaisuuden alkua. Lipun hinta sisältää myös menun mukaiset coctailpalat ja juotavat.

Konserttijatkoilla nautitaan hyvästä musiikista ja makupaloista. Konserttijatkoilla Suomen eturivin jazzpianisteihin lukeutuva Janne Maarala luo tunnelmaa esittäen jazzklassikoita ja ikivihreitä sävelmiä. Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian heittäytyvät jatkoilla argentiinalaisten tulisten tangojen maailmaan Astor Piazzollan musiikin myötä.

Coctailpalat

Yrtti-valkosipulicrostinit
Katkarapu-avokadokrustadit
Paholaisen munat
Savulohiruisnapit

 

Leipäjuusto-lakka coctailpalat
Mustikkapiirakka coctailpalat

Tee, kahvi, mehu ja vesi

Huom. Menuun saattaa tulla pieniä muutoksia.

Monola-juhlaviikon taustaa

Monola-juhlaviikko on koonnut vuodesta 2017 lähtien Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin ystäviä vuosittain heinäkuun alussa Pielisen Karjalaan nauttimaan korkeatasoisista konserteista ja muista tapahtumista Sibeliusta inspiroineessa aidossa ympäristössä.

Vuonna 2015 perustetun Monola-seura ry:n järjestämän Monola-juhlaviikon synnyn ja kehittämisen taustalla on kiinnostava, toistaiseksi vähemmän tunnettu osa suomalaista kulttuurihistoriaa, säveltäjä Jean Sibeliuksen romanttinen elämänvaihe häämatkoineen. Juhlaviikon lähtökohtana ja viitekehyksenä on Jean ja Aino Sibeliuksen Pielisen rannalla Lieksan Monolassa kesä-heinäkuussa 1892 viettämä kuherruskuukausi.

Sekä häämatkan että sen jälkeen kauemmas Karjalaan jatkuneen retken vaikutteet kuuluvat nuoren Sibeliuksen musiikissa. Pielisen maisemissa Kolilla Sibelius vieraili vuonna 1909, minkä jälkeen alkoi syntyä neljäs sinfonia.

Paitsi käyntikohteena häämatkakohde toimii tänä päivänä myös inspiraation lähteenä aihepiiriin liittyvien tapahtumien järjestämisessä. Sibeliusten häämatkakohteen fyysisen ja henkisen perinnön ympärille kehitetään, ajassa uudistuen, paikallisesta perinteestä ja historiasta aidosti nousevaa Monola-konseptia kulttuuri- ja kulttuurimatkailutoiminnan järjestämiseksi ja edistämiseksi, esimerkkinä Monola-juhlaviikko.

Monola-juhlaviikkojen ohjelmistossa vuosina 2017–2019 on ollut mm. kolme orkesterivierailua, Lohjan kaupunginorkesteri vuonna 2018, Joensuun kaupunginorkesteri vuonna 2019 ja Kuopion kaupunginorkesteri vuonna 2022. Kuorovierailijoita on ollut myös kolme, Kamarikuoro Kaisku vuonna 2017, Joensuun Naiskuoro vuonna 2018 ja Iisalmen nuorisokuoro vuonna 2022. 

Nykymusiikin kantaesityksiä Monola-juhlaviikoilla on kuultu useita, Pekka Jalkasen teos ”Jean Sibelius kohtaa Pedri Shemeikan” vuonna 2018, Jonne Valtosen teos Lintu Sininen vuonna 2019, Kalevi Ahon "Venematka" vuonna 2022.

Monola-juhlaviikolla kuullaan myös jatkossa Sibeliuksen ja muiden suomalaisten säveltäjien kamari-, kuoro- ja orkesterimusiikkia sekä suomalaisten nykysäveltäjien kantaesityksiä.

Monola-juhlaviikko on järjestänyt konsertteja myös konserttisalien ulkopuolella, mm. Monolan aitalla ja kylien seurojentaloilla, sekä lounas- ja päivälliskonsertteja. Juhlaviikoilla on myös päästy nauttimaan tarinallisista veneretkistä sekä aihepiiriin liittyvistä elokuvista, luennoista ja kalevalaisesta runoudesta.

Ensimmäistä Monola-juhlaviikkoa vietettiin vuonna 2017 Sibeliusten häämatkan 125-vuotisjuhlan merkeissä. Vuoden 2018 juhlaviikon teemana oli kalevalaisuus. Vuonna 2019 teema oli Koli. Vuonna 2022 tuli kuluneeksi tasan 130 vuotta Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkasta Lieksan Monolaan, mikä teemoitti myös juhlaviikkoa. Vuonna 2023 juhlittiin Toivo Kuulaa, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 140 vuotta. Vuonna 2024 keskiössä on Oskar Merikanto, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta.

Monola-juhlaviikon taiteellisena johtajana toimii sellotaiteilija Jussi Makkonen.

Monola-juhlaviikon 2019 tapahtumia. Kuvat: Pekka Varonen

Aukioloajat

Monolan aitta on avoinna yleisölle

tiistaista lauantaihin 2.–6.7.2024 klo 12–16

Monolan aitta on kunnostettu Leader-hankkeena vuosina 2016–2017.

Pääsymaksut

Aikuiset 5 €

Lapset (7–12 v.) 1 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Osoitetiedot

Monolan aitta

Monolanniementie, Lieksa

Opasteet aitalle Vartialantieltä 

bottom of page