top of page

Monola-seura

Monola-seura ry on Sibelius 150 -juhlavuonna 2015 perustettu, 14.8.2015 rekisteröity yhdistys, jonka tehtävänä on toimia Pielisen-Karjalan alueella Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin perinnön vaalimiseksi, ylläpitämiseksi, edistämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi ajassa eläen. Yhdistyksen kotipaikka on Lieksa.

Perustetun Monola-seuran kiireellisimpänä konkreettisena tehtävänä oli Sibeliuksen häämatkakohteen, Monolan aitan, kunnostaminen ja saattaminen kulttuuri-, matkailu- ja kylätoiminnan käyttöön. Tämä tuli mahdolliseksi, kun Lieksan kaupunki lahjoitti Monolan aitan sekä vuokrasi maa-alueen kymmeneksi vuodeksi Monola-seuralle maaliskuussa 2016.

Monola-seura kunnosti Monolan aitan sekä kehitti toimintaa aitan ympärille Vaara-Karjalan Leader ry:n rahoituksella vuosina 2016–2018. Hankkeiden toteutumisen mahdollistivat sellotaiteilija Jussi Makkosen omarahoitusosuuksiin lahjoittamat levynmyynti- ja lipputulot. Hankkeiden toteuttamisessa ratkaisevassa osassa olivat kymmenet aktiiviset talkoolaiset.

Aitta kunnostettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa. Monolan aitan avasi virallisesti yleisölle ensimmäisellä Monola-juhlaviikolla heinäkuussa 2017 eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkatematiikkaan ja Monolaan liittyvän kulttuuri-, matkailu- ja kylätoiminnan, ns. Monola-konseptin, kehittämistä jatketaan edelleen. Yleisö pääsee nauttimaan kehittämistyön tuloksista vuosittain heinäkuun alussa järjestettävillä Monola-juhlaviikoilla.

Monolan aitta on auki yksittäisille matkailijoille ja paikallisille kävijöille keskikesällä. Ryhmille aittaa esitellään koko kesäkauden ajan. Aitalle pääsee joko opastetuilla veneretkillä tai autolla. Katso täältä tarkemmat tulo-ohjeet Lieksasta Monolan aitalle.

Aukioloajat

Monolan aitta on avoinna yleisölle

tiistaista lauantaihin 2.–6.7.2024 klo 12–16

Monolan aitta on kunnostettu Leader-hankkeena vuosina 2016–2017.

Pääsymaksut

Aikuiset 5 €

Lapset (7–12 v.) 1 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Osoitetiedot

Monolan aitta

Monolanniementie, Lieksa

Opasteet aitalle Vartialantieltä 

bottom of page