Monola-seura

Monola-seura ry on Sibelius 150 -juhlavuonna 2015 perustettu, 14.8.2015 rekisteröity yhdistys, jonka tehtävänä on toimia Pielisen-Karjalan alueella Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin perinnön vaalimiseksi, ylläpitämiseksi, edistämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi ajassa eläen. Yhdistyksen kotipaikka on Lieksa.

Perustetun Monola-seuran kiireellisimpänä konkreettisena tehtävänä oli Sibeliuksen häämatkakohteen, Monolan aitan, kunnostaminen ja saattaminen kulttuuri-, matkailu- ja kylätoiminnan käyttöön. Tämä tuli mahdolliseksi, kun Lieksan kaupunki lahjoitti Monolan aitan sekä vuokrasi maa-alueen kymmeneksi vuodeksi Monola-seuralle maaliskuussa 2016.

Monola-seura kunnosti Monolan aitan sekä kehitti toimintaa aitan ympärille Vaara-Karjalan Leader ry:n rahoituksella vuosina 2016–2018. Hankkeiden toteutumisen mahdollistivat sellotaiteilija Jussi Makkosen omarahoitusosuuksiin lahjoittamat levynmyynti- ja lipputulot. Hankkeiden toteuttamisessa ratkaisevassa osassa olivat kymmenet aktiiviset talkoolaiset.

Aitta kunnostettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa. Monolan aitan avasi virallisesti yleisölle ensimmäisellä Monola-juhlaviikolla heinäkuussa 2017 eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkatematiikkaan ja Monolaan liittyvän kulttuuri-, matkailu- ja kylätoiminnan, ns. Monola-konseptin, kehittämistä jatketaan edelleen. Yleisö pääsee nauttimaan kehittämistyön tuloksista vuosittain heinäkuun alussa järjestettävillä Monola-juhlaviikoilla.

Monolan aitta on auki yksittäisille matkailijoille ja paikallisille kävijöille keskikesällä. Ryhmille aittaa esitellään koko kesäkauden ajan. Aitalle pääsee joko opastetuilla veneretkillä tai autolla. Katso täältä tarkemmat tulo-ohjeet Lieksasta Monolan aitalle.

Aukioloajat

Avoinna kesäisin.

Monolan aitan pihapiirissä järjestetään kesäkonserttien sarja

8.–10.7.2021. Järjestämisessä huomioidaan tarkasti viranomaisten koronaohjeistus. Ryhmävierailuja voidaan järjestää tapauskohtaisesti huomioiden viranomaisten suositukset ja ohjeistukset kokoontumisrajoituksista.

Pääsymaksut

Aikuiset 5 €

Lapset (7–12 v.) 1 €, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Osoitetiedot

Monolan aitta

Monolanniementie, Lieksa

Opasteet aitalle Vartialantieltä