Monola-seura ry perustettiin heinäkuussa 2015. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia, ylläpitää, edistää ja tehdä tunnetuksi Sibeliuksen, Kalevalan ja karelianismin perintöä Pielisen-Karjalan alueella. Monola-seura haluaa myötävaikuttaa Pielisen piirin kehittymiseen nostamalla esiin ja uudistamalla ajassa eläväksi alueen omaleimaiset kulttuuriset vahvuudet taiteen ja kulttuurin keinoin.

 

Monola-seuran ensimmäisiä tavoitteita on ollut saada kunnostetuksi Sibeliuksen häämatkakohde Monolan aitta, jotta se voitaisiin säilyttää muistomerkkinä jälkipolville ja käyttää yhä enenevässä määrin myös kulttuurimatkailussa. Monolan aitta sijaitsee Lieksassa, Surpeenvaaran kylässä, Pielisen rannalla Monolanniemessä. Kesällä 2015 Monolan aitalla vieraili noin 200 matkailijaa eri puolilta Suomea, Yhdysvalloista ja Japanista. Matkailijat vietiin kohteeseen Lieksan kirkkorannasta koskiveneillä samaa reittiä, jota Sibeliukset aikoinaan häämatkallaan kulkivat.

 

Lieksalaislähtöinen sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kuvasivat kesällä 2014 Pielisellä musiikkivideon, joka pohjautuu Sibeliuksen häämatkasta säilyneisiin tietoihin.

Katso video tästä!

 

1890-luku oli karelianismin kulta-aikaa. Monet kuvataiteilijat, kirjailijat, runoilijat, valokuvaajat ja säveltäjät hakivat Karjalasta ja Kalevalasta, suomalaisen kulttuurin juurilta, inspiraatiota taiteeseensa. Jean Sibelius teki häämatkansa Lieksaan vuonna 1892. Pielisen rannoille säveltäjä palasi vuonna 1909, jolloin hän vieraili Kolilla yhdessä kuvataiteilija Eero Järnefeltin kanssa. Päiväkirjaansa Sibelius kirjoitti: "Kolilla! Yksi elämäni suurimmista kokemuksista. Suunnitelmia.” Kolin-matkalta Sibelius sai mitä todennäköisimmin alkuvirikkeet neljännelle sinfonialleen. Kolilla vierailivat Sibeliuksen ja Järnefeltin lisäksi myös mm. valokuvaaja I. K. Inha, kuvataiteilijat Pekka Halonen ja Venny Soldan-Brofeldt sekä kirjailija Juhani Aho, jonka teos Panu syntyi Koli-vaikutteiden seurauksena.

 

Myöhemmin virikkeitä Kolilta ovat saaneet lukemattomat eri alojen taiteilijat, kuvataiteilijoista mm. Olavi Martikainen, Eero Nelimarkka, Väinö Hämäläinen, Alf Danning, Oskar Parviainen sekä monet nykyiset taiteilijat. Ulkomaalaisista Kolista vaikuttuneista taiteilijoista mainittakoon kirjailija Kurt Vonnegut.

Lieksan puoleisella Pielisen rannalla vierailivat mm. Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot ja kirjailija Samuli Paulaharju. Pielisen piirissä kasvaneita ja maailmalle lähteneitä taiteilijoita olivat kuvataiteilija Mikko Oinonen ja säveltäjä Heino Kaski.

 

Pielisen alue on ollut inspiraation kotipaikka taiteilijoille jo yli sadan vuoden ajan.

Monola-seura ry

​© 2015 Monola-seura ry